Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 30.08.2023 16:53
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Підприємці Рівненщини надають перевагу програмним РРО

 

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що у серпні 2023 року 489 суб’єктів господарювання Рівненщини (25 юридичних осіб та 464 ФОП), на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зареєстрували  593 РРО/ПРРО, з яких 105  РРО та 488 ПРРО.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна тут). Форма заяви для реєстрації ПРРО знаходиться тут.

Також інформуємо, що оновлено версії програмного забезпечення безоплатного ПРРО від ДПС для операційних систем Android та iOS.

У оновленій версії:

додано можливість використання КЕП у форматі .pfx;

удосконалено механізм повернення з ПРРО, що використовується, чеків, які були сформовані іншим ПРРО, що належить/належав одному суб'єкту господарювання;

виключено обмеження щодо перегляду чеків у модулі «Історія операцій», сума яких перевищує 1 млн грн;

удосконалено функціонал щодо перевірки стабільності інтернет-з’єднання та з’єднання з Фіскальним сервером контролюючого органу при виході ПРРО з режиму офлайн.

У разі виникнення у суб’єктів господарювання питань щодо застосування, реєстрації або ж встановлення РРО/ПРРО, фахівці податкової служби завжди готові допомогти у їх вирішенні. Платники можуть звертатися до спеціалістів у зручному для них форматі - телефонному, відвідавши Центр обслуговування платників або ж скориставшись засобами електронного зв’язку. 

Також для оперативного вирішення питань щодо реєстрації чи застосування РРО/ПРРО можна звертатись на комунікаційну податкову платформу ГУ ДПС у Рівненській області. Електронна скринька платформи - rv.ikc@tax.gov.ua.

 

 

Виплата пенсій та надання соціальних допомог напряму залежить від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що станом на початок серпня поточного року  6457  платників податків Рівненщини мають заборгованість з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 145,3 млн гривень. Тож, вкотре нагадуємо суб’єктам господарювання, що вчасне здійснення державою зобов’язань перед громадянами, зокрема, виплата пенсій і надання соціальних допомог, напряму залежить від наповнюваності державних цільових фондів за рахунок єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Наразі, завдяки щоденній роботі з податковими боржниками з єдиного соціального внеску, забезпечено зменшення кількість боржників порівняно з початком року та недопущено ріст самої заборгованості.

Зокрема, податківцями Рівненщини із метою скорочення заборгованості з єдиного соціального внеску впродовж січня-липня 2023 року до органів державної виконавчої служби на стягнення заборгованості передано 1656 вимог на загальну суму 23,6 млн гривень, в рахунок погашення боргу від органів державної виконавчої служби надійшло коштів на суму 4,4 млн гривень. У цілому на стягненні в державних виконавчих органах зараз перебуває заборгованість на суму 143,4 млн гривень.

В ГУ ДПС в області наголошують, що наявність заборгованості по сплаті єдиного внеску – це не лише недоотримання коштів державою, а ще й втрата особами, які підлягають загальнообов’язковому страхуванню страхового, стажу, а також права на пенсію. Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати внеску та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів.

Нагадуємо, що переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску можливо в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

 

 

Громадянин отримав дохід від іншої фізичної особи: як оподатковується такий дохід

 

ГУ ДПС у Рівненській області  нагадує громадянам, що фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 18 відсотків.
Так, відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України.
Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).
Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).
Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.
Більше про декларування доходів громадян – за посиланням: 

http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.

 

 

Користуйтеся електронними сервісами податкової служби!

 

На сьогодні більшість платників є активними користувачами електронних сервісів ДПС та Електронного кабінету. Це широкі можливості реалізувати свої обов`язки та права у сфері оподаткування в режимі on-line. Подати звітність чи заяву, сплатити платежі, отримати довідку про відсутність заборгованості, листуватись з органом ДПС, зареєструватися платником ПДВ, внести зміни до своїх облікових даних, замовити облікову картку платника, отримати довідку про доходи чи витяг з реєстру, зареєструвати РРО чи програмний РРО –   все це можна зробити не виходячи з дому чи кабінету в будь-який зручний для платника час.

Особливою популярністю серед платників  користується сервіс «Електронний Кабінет». На відміну від інших програм для подання електронної звітності цей сервіс не потребує інсталяції програмного забезпечення та забезпечує цілодобову взаємодію платників податків з органами державної податкової служби за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв в режимі реального часу, онлайн.

Знайти «Електронний кабінет» можна за адресою https://cabinet.tax.gov.ua/, а також на веб-порталі ДПС України.

Вхід до особистого кабінету здійснюється платником при наявності кваліфікованого електронного підпису, який можна отримати у будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Також для швидкого входу користувач може скористатися QR-кодом (мобільний додаток «ДІЯ»): обрати спосіб входу Дія та «Отримати код»; відсканувати QR-код; підтвердити особу через мобільний додаток «ДІЯ» та підписати Запит.

Користуйтеся електронними сервісами податкової служби!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора