A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 30.03.2023 11:31
Кількість переглядів: 77

Фото без опису

Платники Рівненщини сплатили 13,4 млн грн рентної плати за спеціальне використання води

 

За спеціальне використання води платники Рівненщини у січні-лютому сплатили  до зведеного бюджету 13,4 млн грн рентної плати, що на 4,2 млн  грн більше, ніж за відповідний період 2022 року.

При цьому, до державного бюджету надійшло 7,4 тис грн (+ 2,3 млн грн до січня - лютого 2022 року). Місцеві скарбниці отримали 6 млн грн цього платежу (+ 1,9 млн грн до січня- лютого 2022 року).

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.

 

Для платників податків у застосунку «Дія» доступна низка податкових онлайн-сервісів

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що завдяки спільній роботі Міністерства цифрової трансформації та Державної податкової служби низка податкових онлайн-сервісів доступна фізичним особам у застосунку «Дія».

Зокрема, у розділі «Мої податки» платникам доступні такі сервіси:

- перегляд реєстраційних та облікових даних платника, даних про банківські рахунки та стану його розрахунків з бюджетом;

- отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб про виплачені доходи та утримані з них податки;

- подання декларацій для ФОП - платників єдиного податку, у тому числі платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ;

- перегляд раніше поданих декларацій;

- сплата податків та ЄСВ.

Також для бізнесу у «Дії» доступна низка інших сервісів, які пов’язані з податковими питаннями:

- реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту та обрання системи оподаткування;

- подання заяви на резидентство в Дія.City – спеціальному правовому режимі для IT-індустрії;

- автоматична реєстрація ФОП та обрання загальної чи спрощеної системи оподаткування;

- подання онлайн-форми заяви на закриття ФОП. Підписана заява автоматично надсилається до реєстратора, інформація про закриття надсилається до податкової служби.

- внесення змін про ФОП (зокрема, щодо громадянства, видів економічної діяльності, контактної інформації фізичної особи-підприємця).

Тож,  пропонуємо платникам податків користуватись сучасними сервісами та обирати зручний формат свого спілкування з державними органами.

 

 

 

 

Користування надрами Рівненщини додало бюджетам майже 20 мільйонів гривень ренти

За підсумками двох місяців 2023 року суб’єкти господарювання спрямували до бюджету 18,9 мільйонів гривень рентної плати за користування надрами. 

Загальна сума сплаченої ренти  перевищує надходження відповідного періоду  2022 року на понад 1 млн гривень. 

Зокрема, за користування надрами для видобування бурштину  в області сплачено 4,8 мільйона гривень, що в п’ять разів перевищує  минулорічні надходження. 

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області наголошують: фінансові умови для  ефективної протидії ворогу та виконання державою соціальних зобов’язань залежать від податкової дисципліни  кожного платника. Тому вагомий внесок у майбутню перемогу над загарбником робить кожен, хто дотримується вимог податкового законодавства. 

Нагадаємо, що про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки податківцями звітів і строки подання звітності та сплати податків можна дізнатися через Електронний кабінет та сервіс «InfoTAX».

 

 

Деклараційна кампанія 2023:  хто звільняється від обов’язку подання податкової декларації про майновий стан і доходи

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року.

Подавати декларацію про майновий стан і доходи (за минулий рік) та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

Однак, Податковим кодексом України визначено коло платників податку, які звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду й суми отриманих доходів:

- малолітні/неповнолітні чи недієздатні особи й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- громадяни, які перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації;

- громадяни, які перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- громадяни, які перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Звертаємо увагу, що ознайомитися з актуальною інформацією щодо кампанії декларування доходів громадян можна за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора