A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 06.03.2023 14:20
Кількість переглядів: 56

Платників податків Рівненщини продовжують тримати економічний фронт

Платники податків Рівненщини продовжують підтримувати нашу державу у складний воєнний час, сумлінно перераховуючи податки. Так, упродовж двох місяців 2023 року, до зведеного бюджету від платників області надійшло 2 млрд 609 млн грн податкових платежів. За словами в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислава Грабового, порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 471,5 млн гривень, або 22,1 відсотка.

Зокрема, до загального фонду державного бюджету спрямовано 957 млн гривень (+68,7 млн грн, або 7,7% до відповідного пероду 2022 року). До місцевих бюджетів у січні - лютому забезпечено надходження у сумі 1 млрд 652 млн грн (+402 млн грн, або 32,1% до відповідного періоду 2022 року).

Крім того, за січень - лютий 2023 року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зібрано 1 млрд 678 млн грн, що перевищує показник аналогічного періоду 2022 року на 481 млн грн, або 40,2 відсотка.

Тож завдяки активній громадянській позиції та патріотизму платників бюджет стабільно отримує такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат нашим громадянам. Дякуємо за фінансову підтримку держави!

 

Декларування доходів громадян

 

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують громадянам, що триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році.

Обов’язок подання декларації у платників податків виникає при отриманні ними спадщини, подарунків не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, а також інших доходів, до прикладу від операцій з продажу чи обміну рухомого майна; продажу сільськогосподарської продукції; від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту, а ще у випадку отримання іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги, інвестиційних доходів та доходів від здавання в оренду майна іншим фізичним особам. Подати декларацію про майновий стан і доходи до податкових інспекцій громадянам необхідно до 1 травня, а сплатити задекларовані суми податку і військового збору – до 1 серпня.

Звертаємо увагу, що фізичні особи-резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу  та отримували допомогу, також повинні задекларувати допомогу від іноземних держав, при цьому податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначається та не сплачується.

Також задекларувати доходи повинні, зокрема, й репетитори, фотографи, блогери чи художники, які торік не були зареєстровані підприємцями, проте отримували дохід від такої діяльності. 

У той же час, кампанія декларування передбачає можливість отримання платником податкової знижки, тобто часткове повернення сплаченого ним ПДФО за певними видами витрат. Це можуть бути сплачені у  2022 року кошти за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом, за будівництво чи придбання доступного житла, благодійні внески неприбутковим організаціям чи за придбання акцій, емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті, переобладнання транспортного засобу на біопаливо, оплату допоміжних репродуктивних технологій та ін.  При цьому подати декларацію про майновий стан для отримання податкової знижки громадяни можуть до кінця 2022 року, тобто до 31 грудня включно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора