A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 13.02.2023 11:56
Кількість переглядів: 68

Завдяки легальним доходам  жителів Рівненщини до бюджету надійшло майже 740 мільйонів гривень ПДФО

Упродовж січня 2023 року з легальних доходів платників податків Рівненщини до бюджету сплачено 739,4 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Сума залучених надходжень ПДФО до бюджетів усіх рівнів на 249,1 мільйона гривень, або 51% перевищує показники січня 2022 року.

Із загальної суми сплаченого ПДФО 155,4 мільйона гривень  надійшло до держбюджету (+ 52,4 млн грн до січня 20222 року).  Решту суми, а це 584 мільйона гривень (+ 196,7 млн грн до січня 20222 року), отримали  місцеві бюджети області.

Як зазначив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, у 2023 році фінансова спроможність кожної з громад, насамперед,   визначатиметься кількістю легальних робочих місць. А це означає, що органи місцевої влади та податкової служби повинні спільно працювати на результат – залучення до бюджетів передбачених законом податків. 

Водночас податківці нагадують, що підтримати країну фінансово можуть громадяни, які відзвітуються у рамках податкової амністії: держава запропонувала до 1 березня 2023 року на компромісних умовах подати одноразову добровільну декларацію про активи, що придбані у минулі податкові періоди за доходи без належного оподаткування, та сплатити відповідний збір.

 

Хто є платниками земельного податку?

Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Власники земельних ділянок – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності відповідно (п.п. 14.1.34 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
Згідно з п.п. 14.1.73 п. 14.1 ст. 14 ПКУ землекористувачі – це юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які користуються земельними ділянками державної та комунальної власності:
     на праві постійного користування;
     на умовах оренди.
Підпунктом 269.1.1 п. 269.1 ст. 269 ПКУ встановлено, що платниками плати за землю є, зокрема, платники земельного податку:
     власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
     землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

 

До відома громадян!

Змінили свої особисті дані - не забудьте протягом місяця повідомити про це податкову

 

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують громадянам, що у разі якщо фізична особа – платник податків змінив особисті реєстраційні дані, а саме: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то такий платник зобов’язаний повідомити контролюючий орган про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР)  або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

На сьогодні існує два шляхи внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків шляхом подання Заяви за формою № 5 ДР:

- особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу;  

- засобами електронного сервісу «Електронний кабінет платника» на офіційному вебпорталі ДПС, з використанням кваліфікованого електронного підпису (адреса: https://cabinet.tax.gov.ua).

Заява за  формою № 5 ДРП подається особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання.

Зауважимо, що без оновлення своїх особистих даних фізична особа – платник податків надалі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності, позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора