A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

5 лютого відзначалася восьма річниця прийняття Закону України «Про пробацію»

Дата: 10.02.2023 16:07
Кількість переглядів: 82

 

Цьогоріч, 5 лютого в системі виконання покарань відзначалася восьма річниця прийняття Закону України «Про пробацію», прийнятого Верховною Радою України 5 лютого 2015 року. Прийняттям даного Закону Верховна Рада України схвалила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаних у першу чергу забезпечити безпеку суспільства.

Законом України визначено, що пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Безпека суспільства в громаді є найпершою складовою метою діяльності Дубенського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області. Головним завданням органу пробації є запобігання вчинення повторних злочинів особами, які перебувають на обліку. Пробація виконує багато функцій, зокрема, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді); організація виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі; пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань); допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі в адаптації до життя в суспільстві.

Одним з головних чинників, які можуть забезпечити виконання уповноваженими органами пробації покладених на них завдань і функцій, є налагодження тісної співпраці з громадянським суспільством, спільна робота у напрямі соціалізації правопорушників. З цією метою законодавцем передбачена можливість залучення до виконання функцій, покладених на пробацію, волонтерів пробації.

Волонтерська діяльність, пов'язана з пробацією здійснюється відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про пробацію». Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведення з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації.

Служба пробації за допомогою наявних інструментів прагне переконати правопорушника стосовно скоєного злочину, спонукати його зрозуміти всі негативні наслідки, показати, як у подальшому можна уникнути протиправних дій.

Отже, прийняття Закону України «Про пробацію» стало гарантом правового забезпечення для осіб, які вчинили правопорушення, отримати можливість відбувати покарання без ізоляції від суспільства. Брати участь у просоціальних видах діяльності, отримувати кваліфіковану допомогу у вирішенні проблемних питань життя. Мати супровід за індивідуальним планом на шляху до змін. А для суспільства та громади захист від небезпеки протиправних дій по відношенню до їх статків, життя та гідності.

 

Начальник Дубенського районного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Рівненській області

Іванна ЧЕРНЯКОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора