A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Важливо для платників податків

Дата: 10.11.2022 09:13
Кількість переглядів: 126

Місцеві бюджети Рівненщині отримали майже 19 мільйонів гривень за право торгівлі підакцизними товарами

Як повідомили у Головному управлінні ДПС у Рівненській  області, за десять місяців 2022 року за право експорту, оптової, роздрібної торгівлі та зберігання підакцизних товарів суб’єкти господарювання сплатили 18 млн 612 тис грн плати за ліцензії. Зокрема у жовтні надійшло 2,1 млн гривень.

Із загальної суми надходжень за десять місяців в області найбільше сплачено за отримані ліцензії на оптову торгівлю алкоголем і тютюном (2,3 млн  грн) та за отримані ліцензії на право роздрібної реалізації горілчаної продукції та цигарок (14,7  млн  грн).

Податкова служба області нагадує, що наявність ліцензії на реалізацію – головна умова для продажу будь-якої  підакцизної продукції оптом та у роздріб.  ЇЇ відсутність ставить під сумнів якість пропонованої горілчаної продукції чи тютюнових виробів. А це означає, що без ліцензійна торгівлі спиртним та цигарками може нести загрозу життю і здоров’ю споживачів. Окрім того, безліцензійна діяльність позбавляє бюджет передбачених законом надходжень.

Споживачам варто перевіряти наявність ліцензії у продавця лікеро-горілчаної продукції, тютюнових виробів та пального з тим, щоб отримати легальний та якісний товар. На кожній одиниці спиртного чи тютюнових виробів обов’язково повинна бути марка акцизного податку встановленого зразка, - звертають увагу в податковій службі.

 

Податковою знижкою можна скористатись до кінця року

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до норм ст.166 Податкового кодексу України платники податку на доходи фізичних осіб мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податкова знижка для фізичних осіб – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом.

Звертаємо увагу, що задекларовані витрати повинні бути  підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Декларацію можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом Державної податкової служби «Електронний кабінет» (у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи»).

 

Суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, зобов’язані використовувати касові апарати

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, які здійснюють продаж лікарських засобів чи виробів медичного призначення, що вони зобов’язані використовувати класичні касові апарати чи програмні РРО при продажу таких товарів та видавати фіскальні чеки покупцям.

Звертаємо увагу громадян на те, що отриманий від продавця в аптеці фіскальний чек, є належним розрахунковим документом, що підтверджує факт продажу, зокрема ліків.

Просимо громадян повідомляти про факти продажу лікарських засобів без застосування РРО/ПРРО або без видачі відповідних фіскальних чеків через чат-бот «StopViolationBot» в месенджері Telegram або за телефоном 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «6». 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора