A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова амністія - цивілізований спосіб легалізації доходів

Дата: 24.08.2022 15:34
Кількість переглядів: 168

В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування (так звана податкова амністія), яка розпочалась 1 вересня 2021 року. Ця процедура є добровільною і одноразовою. Громадяни мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належить, і з яких не були сплачені податки і збори. В добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Звертаємо увагу, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування - це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог чинного законодавства та/або міжнародних договорів.

Декларують: фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи - нерезиденти України, які на момент отримання об'єкту декларування були резидентами і які є чи були платниками податків.

Об’єкти декларування: нерухоме майно (земельні ділянки; об’єкти житлової/нежитлової нерухомості); рухоме майно (транспортні засоби та інші самохідні машини інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках,   національна валюта та іноземна валюта(крім коштів у готівковій формі), права грошової вимоги(у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи; інші об’єкти (частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юридичної особи, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, процентів чи майнової вигоди та інші активи (майно; банківські метали, що не розміщені на рахунка; пам'ятні банкноти та монети; майнові права, що належать декларанту або з яких декларант отримує чи має право отримувати доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику такого майна частину належного власнику доходу).

Не є об’єктами декларування: активи фізичної особи, одержані (набуті) декларантом внаслідок вчинення діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення, крім кримінальних правопорушень або інших порушень законодавства, пов'язаних із ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); ухиленням від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; порушеннями у сфері валютного законодавства; порушеннями у сфері захисту економічної конкуренції в частині порушення, передбаченого пунктом 12 статті 50 Закону України "Про захист економічної конкуренції"; активи фізичної особи, які належать декларанту, стосовно якого розпочато досудове розслідування або судове провадження щодо таких активів за ознаками кримінальних правопорушень; активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках фінансових установ та/або розташовані (зареєстровані) на території країни, визнаної державою-агресором згідно із законом, чи мають джерела походження з такої країни.

Ставки збору: загальна ставка 5% ; 9% - закордонні активи; 2,5% - активи у вигляді ОВДП (облігації внутрішньої державної позики).

Альтернативні ставки збору: як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом в електронній формі через електронний кабінет платника.

При цьому, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

Гарантії суб’єктам декларування: не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою таких доходів; одноразові (спеціальні) добровільні декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах; відомості, що містяться у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутність фіскальної складової.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора