A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Придбайте лісовий квиток для заготівлі лісової продукції

Дата: 22.06.2022 11:37
Кількість переглядів: 224

В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу жителів Рівненщини, що розпочинається сезон масової заготівлі ягід, грибів та лікарських рослин.

За інформацією Рівненської обласна військової адміністрація 10 червня поточного року Рада оборони з певними обмеженнями дозволила відвідувати ліс для збору дикоросів у Рівненській області. Зокрема, заборонено збирати ягоди у північних частинах шести територіальних громад: Локницької, Зарічненської, Висоцької, Миляцької, Старосільської, Березівської.

У зв'язку з цим нагадуємо, що заготівля лісової продукції може здійснюватися як в порядку загального, так і спеціального  використання.

Загальним використанням є збір у лісах громадянами для власного споживання в межах максимальних норм безоплатного збору дикоросів, що встановлені розпорядженням Рівненської обласної державної адміністрації від 3 травня 2007 року №215. Для прикладу, громадянам дозволено безоплатно заготовляти 12 кг чорниці, 15 кг ожини, 20 кг журавлини, по 30 кг білих грибів, лисичок, 50 кг опеньок,  10 кг трав’яних лікарських рослин, квітів, коріння.

         Разом з тим, збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин (побічні лісові користування) для потреб комерційної та виробничої діяльності належить до спеціального використання лісових ресурсів, яке є платним, та проводиться на підставі спеціального дозволу – лісового квитка, і тільки в межах відведених ділянок лісу та виділеного ліміту (Рішення Рівненської обласної ради від 22.04.2011 № 265).

         У лісовому квитку зазначається вид та обсяг продукції, місце її заготівлі. Лісові квитки видаються лісовими господарствами лише тим суб’єктам господарювання, які перебувають на податковому обліку за місцем здійснення заготівельної діяльності, та після сплати у встановленому порядку рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за весь заявлений до заготівлі обсяг дикоросів.

         Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних користувань у повному обсязі належить загальному фонду бюджетів органів місцевого самоврядування за місцем заготівлі лісової продукції.

Рівненська обласна військової адміністрація розпорядженням від 24.05.2022 № 93 затвердила для постійних лісокористувачів (лісгоспів) річні ліміти на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2022-2023 роки.

Для отримання лісового квитка заготівельники звертаються, із попередньо погодженою Рівненським обласним управлінням лісового і мисливського господарства заявкою, у вказане в ній лісове господарство, де заявка реєструється, а зазначені ліміти розподіляються по лісництвах.

На кожному пункті заготівлі дикоросів  заготівельники зобов’язані вести закупівельні відомості, в яких зазначається порядковий номер, прізвище, ім’я та по батькові здавача, його податковий номер, кількість закупленої сировини, ціна одиниці продукції, сума, нарахована за здану сировину, утримана сума податку на доходи фізичних осіб, сума до видачі здавачу продукції та його підпис, а також Журнал обліку заготівлі лісових ресурсів.

         Відповідальні особи за заготівлю лісових ресурсів, призначені органами місцевого самоврядування, повинні систематично здійснювати контроль за ходом заготівлі на кожному заготівельному пункті, про що в Журналі обліку заготівлі лісових ресурсів робиться відповідний запис.

Суб’єкти господарювання щоденно протягом сезону заготівлі звітують перед органами місцевого самоврядування про обсяги заготовлених лісових ресурсів і заготівельні ціни у розрізі видів цих ресурсів за попередній день по кожному заготівельному пункту, розташованому на території відповідної місцевої ради.

У разі встановлення фактів заготівлі лісової продукції для комерційної діяльності без спеціального дозволу (лісового квитка) на порушників складається протокол про адміністративне порушення, сума нанесених збитків визначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення шкоди, заподіяної лісу».

Звертаємо увагу, що рішенням Рівненської обласної ради від 23.12.2021 №469 на поточний рік встановлені нові фіксовані ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, що справляється при здійсненні побічних лісових користувань.

На відміну від раніше встановленого порядку (рішення обласної ради від 23.12.2016 року № 441) відтепер не передбачено здійснення щорічної індексації ставок рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів із застосуванням індексу цін виробників  промислової продукції.

Згідно зазначеного рішення Рівненської обласної ради від 23.12.2021 №469 ставка рентної плати на заготівлю ягід чорниці, яка є основним видом лісової продукції, що заготовлюється суб’єктами господарювання в Рівненській області, становить 1,20 грн./кг, тоді як у минулому році її розмір з урахуванням індексації становив 1,87 грн./кг.

Така ситуація сприятиме підвищенню зацікавленості суб’єктів господарювання у здійсненні діяльності із заготівлі лісових ресурсів на території Рівненської області та легалізації доходів від цього виду діяльності, що позитивно вплине на наповнення місцевих бюджетів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора