A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Інформаційна довідка  ПЗ ОДСОК «Країна мрій»

Дата: 06.06.2022 17:31
Кількість переглядів: 273

Впродовж літніх кампаній 2019, 2020 та 2021 років  колектив ПЗ ОДСОК «Країна мрій» здійснював діяльність щодо організації змістовного відпочинку дітей, реалізовуючи відповідний комплекс заходів освітньо - виховного, соціального, медичного, спортивно-туристичного характеру, який сприяв відновленню фізичних, психічних складових особистості, розвитку духовності, соціальної активності дітей. У процесі проведення виховної роботи у дитячому оздоровчому комплексі використовувався широкий спектр форм роботи: ігри, квести, пізнавальні вечори, перфоменс-шоу, кідс-фантазування, пісенні, танцювальні конкурси та конкурси малюнків, шоу-програми, свята, відеомапінги, різнопланові спортивні змагання (класичні та авторської розробки), морально-етичні бесіди, туристичні походи, орієнтування на місцевості, краєзнавчі екскурсії та відеоекскурсії).

  Відпочинок  було організовано  у форматі тематичних змін, кожна з яких містила у собі новітні методи організації роботи та заходи.

Змінимо світ разом».

      І оздоровча зміна 2019 року була присвячена улюбленій розвазі дітей- мультфільмам і мала назву «Мультипедія часу, або Ласкаво просимо в країну Мультляндію». Дітям пропонувалося створити рекламу улюбленого мультфільму, взяти участь у конкурсі мульткоміксів та конкурсі живих мультфільмів «Як приборкати дракона». Маленькі мультиплікатори показали свої вокальні здібності у мультконцерті (за відомими піснями з мультфільмів), а танцювальні – у ягідному мультипаті. Творчі здібності дітей виявлялися також у конкурсі для дівчаток «Disney princess», у конкурсі малюнку на асфальті «Мій улюблений мультиплікаційний герой», конкурсі «Казки у піжамах», у шоу-програмах «Іменини в Мультляндії», «Мультипедія для дорослих» з дубляжу улюблених мультфільмів, «Ішов трамвай дев’ятий номер»). Вихованці «Країни мрій» зустрілися із В.Селезньовим, учасником Всеукраїнського пісенного конкурсу «Х-фактор». Цікавими у інформаційному плані та повчальними для дітей стали загонові хвилинки з розумними мультфільмами. Діти змагалися під час проведення квесту «Вартові легенд», «Козак-квесту», спортивного свята «Диво-парк», перегонів на ходулях, туристичної естафети, орієнтуванні на місцевості.  

  ІІ зміна літа 2019 запросила дітей оздоровчого комплексу  до мандрівки «Країною У». В ході цієї зміни педагогічному колективу вдалося використати сучасні форми роботи. Для дітей  зміна розпочалася незвично: екскурсіями «Країною мрій» на будь-який смак ( екскурсією-селфі, арт-екскурсією, екстрім-екскурсією, екскурсією-легендою). Діти «Країни мрій» мали змогу щоденно здійснювати віртуальні екскурсії містами України за допомогою відеомапінгів «Історія міста у фото». Разом дитячі колективи стали учасниками перфоменс-шоу «Музей мадам Тюссо», переглянули дефіле-показ «Етнохустка на стилі», взяли участь у майстер-класі із середньовічної європейської каліграфії за участю В. Колонтая, майстра-реконструктора книг  (так спільно із  острозьким Музеєм книги і друкарства реалізовувався проєкт «Малі міста – великі враження» від Міністерства культури), діти  стали учасниками творчих  конкурсів у комплексі («Намалюй Львів кавою», «Ідеальний квартал», конкурсу  з дизайну будиночків та вуличних меблів із вторинної сировини, стріт-арту «Душа міста», кідс-фантазування на піску «Місто майбутнього», арт-конкурсу фотозон «Містечкові візерунки»), Сорочинського ярмарку, козацького квесту. Відбулася у «Країні мрій» грандіозна подія – «Битва хорів» під назвою «Музика міста», де діти демонстрували свої вокальні уміння. В межах заходу «Мамазльот» була показана концертна програма для батьків, яка продемонструвала роботу педагогічного колективу з організації змістовного відпочинку дітей. 

  Під час ІІІ  міжнародної оздоровчої зміни 2019 під назвою «Канікули у Хогвордсі – у школі магії та чаклунства» табір відчинив  для дітей двері  у світ неймовірних пригод, захопливих видів спорту, дружби та добра. Ця зміна була присвячена  популярній книзі Д. Роулінг у стилі фентезі «Гаррі Поттер». У зміні загони  були обєднані  за допомогою Сортувального Капелюха на чотири факультети: Грифіндор, Рейвенклов, Гафелпаф, Слизерин. Філія Хогвордсу у «Країні мрій» працювала за незвичним планом, який передбачав проведення командоутворюючого квесту «Не буди дракона, що спить». Пригодницькі відкриття чекали дітей впродовж цілої зміни, тому що для них були організовані відповідні заходи: вожатий-шоу «Маги школи Хогвордс», Хогвордська шахова школа із грою у живі шахи, спортивна гра-блукалка, гра квідич,  творча битва факультетів «Кубок вогню», битва хорів «Хронотека», Турнір трьох чарівників, туристична мандрівка у зачарований ліс, конкурс вечірніх казок «Казки барда Бідля», кідс-фантазування «Чарівний бестіарій: догляд за магічними тваринами», інтелектуальна гра «Загадки сови Буклі»,  проведені день народження Гаррі Поттера, запуск дирижаблів бажань, турнір юних лучників, шоу-програма «Іспит СОВ».

    Паралельно із загальнотабірними заходами відбувалися заняття дітей із волонтерами молодіжної місії США «Слідуй прикладу». Заняття були спрямовані на різновікові групи дітей і підпорядковані загальній духовно-моральній темі «Любов перемагає. Зрощуємо духовний плід».

  Впродовж літа 2019 року в ПЗ ОДСОК «Країна мрій» оздоровлено  всього 797  дітей: у І зміні –147  чол., ІІ зміні – 303 чол., ІІІ зміні – 287 чол, ІV зміні – 60 чол.

  Літо 2020 року було складним етапом у роботі ПЗ ОДСОК «Країна мрій». Карантинні умови, спричинені Ковід-2019, унеможливлювали роботу закладу і лиши наприкінці літа табору вдалося прийняти дітей на оздоровлення. В ході Ювілейної зміни літа 2020 «Це місто мрій», присвяченої 35-річчю табору, було використано симбіоз попередньо створених заходів, аби пригадати усі напрацювання за роки існування закладу. Таким чином, діти мали можливість віднайти саме те, що їм до душі. За допомогою Печворку (мозаїки) табірних змін діти мали змогу обрати той день, який буде наступним. Так колективу вдалося ще раз  втілити в реальність найкращі 42 заходи табору, кожен з яких було пере опрацьовано, удосконалено та усучаснено відповідно до відпочиваючих. Паралельно, у 2020 році колективу вдалося розробити систему класифікації квестових ігор, новий спортивно-розважальний захід «Авто-шоу: із картонної коробки», записати пісню «Це місто мрій», та інше.

  Впродовж літа 2020 року в ПЗ ОДСОК «Країна мрій» оздоровлено всього 180 дітей у І зміні.

У комплексі упродовж 2018-2020 діяла кідс-арена ( з різними спортивними локаціями), працювали клуб настільних карткових ігор «Сова», що включає в себе колекцію з більше 40 настільних ігор, серед яких авторські ігри «Роман з містом», «Знайди друзів» та інші. Продовжує роботу також «Алея класиків», що налічує 11 видів, та містить у розробці ще 7 авторських видів класиків. Влітку 2019 року на базі ПЗ ОДСОК «Країна мрій» запрацював скеледром, де діти можуть отримати базові навички з альпінізму. «Мотузкове містечко», що існувало в таборі вже давно було розширено вдвічі та працювало на постійній основі, а вже традиційна «Ігроландія» (система туристично-спортивно-розважальних ігор) додала до свого арсеналу нові ігри та руханки.

Проводилися також різноманітні спортивно-туристичні заходи: змагання з футболу, волейболу, стрільби з лука та пневматичної гвинтівки, шашок та шахів, чемпіонат з волейболу, естафета на ходулях, гра-конкурс «Батяри на роверах», орієнтування на місцевості.

Вперше в історії таборів на базі ПЗ ОДСОК «Країна мрій» діти України мали змогу зіграти в розважально-спортивну гру «Квідич», «Плюй-камінці». На постійній основі продовжувалася та розвивалася діяльність шахового клубу, який, окрім звичайних шахів надає можливість зіграти у шахи Тамерлана, шахи на трьох, Кругові шахи та інші.

  Діти здійснювали туристичні мандрівки  до с. Новомалин Острозького району із відвідуванням історичної пам’ятки - Новомалинського замку. Оздоровчий заклад у реалізації краєзнавчої складової активно співпрацював із Острозьким державним історико-культурним заповідником.

Розвиток торкнувся і музичної частини табору. Було перезаписано ряд табірних пісень та створено 3 нових авторських пісні, ще дві перебуває у розробці.

  Окрім того, методична база зросла удвічі, а методичні посібники «Кожному мила своя сторона», «Замальовки кавою» були віддруковані 3 рази. Новим ефективним чинником у роботі закладу в період 2018-2020 років стало також якісне проведення «Школи вожатого» на базі закладу.

  Активно у комплексі здійснювався психологічний супровід дітей, що оздоровлювалися (на оздоровленні у ПЗ ОДСОК «Країні мрій» знаходилися діти різних соціальних категорій – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти з малозабезпечених сімей та багатодітних сімей, діти учасників бойових дій на Сході України, діти зі Станиці Луганської та Сватівського району Луганської області, обдаровані діти). Психологами «Країни мрій» застосовувалися ефективні форми та методи, що направлялися на створення необхідного рівня психологічної безпеки, на адаптацію та розвиток вихованців, на зниження рівня конфліктності серед дітей. У  психологічної служби у використанні були: метод групової соціометрії та медіації, метод «програвання ролей», поведінкової корекції, ігротехнічні завдання та методи арт-терапії (малювання, моделювання з папером, застосування образів, піскотерапія та казкотерапія, метод проектів).

Разом з тим, на відміну від періоду до 2018 року не вдалося заповнювати дитячу оздоровницю на 100 %. Це пов’язано, в першу чергу з тим, що не тільки ПЗ ОДСОК «Країна мрій», а й багато інших дитячих оздоровчих закладів не допускаються до участі в державних закупівлях іншими регіонами України. Замовники послуг мотивують це тим, що їх діти мають оздоровлюватися на берегах Чорного, Азовського морів, або ж у Карпатах.

Друга вагома причина – це недостатнє виділення коштів у бюджетах різних рівнів області. Для багатьох сімей, де є діти, що потребують особливої соціальної уваги та підтримки, вартісні показники путівки є непід’ємними.

За звітні роки педагогічна команда не брала участі у загально-українських семінарах, фестивалях та конкурсах. Унаслідок цього, колектив табору не має змоги залучати кращий досвід ДОЗ України для роботи з дітьми на базі закладу.

Покращено матеріально-технічна база для роботи з дітьми, зокрема, гурткової роботи. Так для, роботи туристичного гуртка, було побудовано скеледром, збільшено навчальні площі на 27 м/кВ для роботи туристичного гуртка, та побудовано два приміщення для гуртків художньої творчості. Окрім  того, побудовано 8 кабін літніх душових. Разом із раніше побудованими, наразі у закладі 12 кабін для прийняття літнього душу та дотримання відповідної чистоти та покращення санітарного-гігієнічних умов для відпочиваючих.

Впродовж літа 2021 було  проведено три тематичні змін («Канікули у Хогвортсі – школі чарів та чаклунств», «Музей історії» та «Сторінками життя табору»), кожна з яких містить у собі наукову, культурну, патріотичну спрямованість. Оздоровлення дітей має відбуватися за дотриманням усіх стандартів якості надання послуг, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог. При роботі з дітьми будуть працювали студенти Острозької академії, які проходять попередню підготовку на базі табору.
 
 Незважаючи на складні умови у державі, табір «Країна мрій» має намір відновлювати роботу та працювати на благо дітей та молоді України. Протягом літа планується проведення трьох 14-денних змін, кожна з яких несе у собі патріотично-духовне, виховне, творче надбання. З дітьми працюватимуть досвічені педагоги. Усі необхідні умови для відпочинку дітей в умовах, які на разі є на території України, буде дотримано.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора