A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 19.05.2022 14:26
Кількість переглядів: 151

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 38 млн гривень податку на нерухоме майно

Як повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, до бюджетів територіальних громад за чотири місяці поточного року надійшло 38,1 млн гривень податку нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Переважну частину надходжень податку на  нерухомість, а це понад 93 відсотки, отримано від юридичних осіб, які перерахували до бюджетів 35,7 млн гривень. Внесок фізичних осіб – власників нерухомості до бюджетів територіальних громад  склав 2,4 млн гривень.

Нагадуємо, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків –120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток –180 кв. метрів.

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що провести звірку нарахування та сплати податку на нерухоме майно громадяни можуть звернувшись до Центрів обслуговування платників та скориставшись Електронним кабінетом платника.

 

Запитували – відповідаємо: чи може ФОП – платник ЄП використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

Згідно з ст. 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Банк відкриває поточний рахунок для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі – підприємцю на підставі заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2), що підписана фізичною особою – підприємцем або її представником згідно з абзацом другим п. 40 розд. ІІІ Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492.
Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (абзац другий п. 14 розд. І Інструкції № 492).
Відповідно до ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.
Враховуючи вищевикладене, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

 

Податкова амністія: посадові особи контролюючого органу не мають права вимагати від декларанта додаткові документи, якщо активи, які задекларовані у одноразовій добровільній декларації, знаходяться на території України

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.
Крім того, абзацом восьмим п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора