A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Рівненщина: майже 323 мільйони гривень єдиного податку сплачено до бюджетів територіальних громад області

Дата: 13.05.2022 15:07
Кількість переглядів: 220

Як повідомила заступник начальника  Головного управління ДПС у Рівненській області Зоя Хоній, за чотири місяці поточного року малий бізнес Рівненщини сплатив до бюджетів територіальних громад   322,9 млн грн єдиного податку. Приріст до аналогічного періоду минулого року склав 47,3 млн грн, або плюс 17 відсотків.

Значна частина сплаченого єдиного податку, а це 254,7 млн грн  – внесок фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування.

Юрособи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили впродовж чотирьох місяців цього року 43,1 млн грн єдиного податку. Сільськогосподарські товаровиробники, а це четверта група спрощенців, сплатили 25,1 млн грн єдиного податку.

Зоя Хоній зазначила, що на допомогу малому та середньому бізнесу Уряд сформував пакет рішень, які мають допомогти адаптуватися до нових викликів та запустити економічну діяльність з новою силою, зокрема це і зменшення податкового навантаження.

Враховуючи це, податкова служба області закликає усіх соціально-відповідальних представників бізнес-спільноти Рівненщини, які призупинили свою діяльність, по можливості також відновлювати активність, продовжувати працювати та сплачувати податкові зобов’язання, щоб максимально підтримати роботу економіки, фінансову стабільність країни та забезпечити надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

«Висловлюємо щиру подяку  платникам, які своєчасно виконують свої податкові зобов’язання, адже у важкий період протидії загарбникам держава потребує відповідальності та сумління  кожного з тим, щоб мати фінансові можливості для захисту свого суверенітету та незалежності»,- зазначила Зоя Хоній.

 

На право зберігання пального необхідно отримати ліцензію

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що ліцензії на зберігання пального отримуються суб’єктами господарювання на кожне місце зберігання пального.

Зберігання пального без отримання ліцензії можливе в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:
підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;

суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на зберігання пального не отримують.

Ліцензія видається за поданою нарочно, поштою або в електронному вигляді заявою суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію (крім ліцензії на оптову торгівлю пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним, роздрібну торгівлю пальним, зберігання пального з метою подальшої його реалізації іншим споживачам).

Для отримання ліцензії на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, копії зазначених документів не подають. Такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

 

Деклараційна кампанія-2022: види витрат, які дають право на податкову знижку зі сплати ПДФО за підсумками 2021 року

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області нагадують, що платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року витрати платника податку, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Види витрат, які дають право на податкову знижку:

- за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;

- на внески або товари, перераховані (передані) як благодійність відповідним організаціям, органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я;

- на частину процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

- страхові платежі за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у рамках недержавного пенсійного забезпечення;

- на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

- на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

- сплату за переобладнання транспортного засобу на біопаливо; 

- витрат платника податку на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у т. ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту;

- орендну плату за договором оренди житла громадянами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб;

- кошти або вартість лікарських засобів, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів, передані відповідним установам та організаціям сфери охорони здоров'я для протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, коронавірусної хвороби COVID-19;

- витрати на лікування коронавірусної хвороби COVID-19, придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення для лікування COVID-19, витрати на вакцинування від COVID-19 платника податку та членів його сім'ї першого ступеня споріднення.

Нагадуємо, що для реалізації права на податкову знижку, платнику податку необхідно подати річну  податкову декларацію про майновий стан і доходи громадян по  31 грудня включно року, наступного за звітним.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора