A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Відпустка під час дії воєнного стану

Дата: 27.04.2022 12:19
Кількість переглядів: 163

Зміни в трудових відносинах під час дії воєнного стану є одним із найактуальніших питань з якими звертаються клієнти з метою отримання роз’яснення до системи безоплатної правової допомоги. 
На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до статей 43, 44 Конституції України.
24 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закону), який встановлює нові правила організації трудових відносин в умовах воєнного стану усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.
Відповідно до ст. 12 Закону у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.
Разом з тим, у вищезазначеному Законі, зазначено, що під час воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
Також, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки», тобто не обмежуючись 15 денним строком.
Варто звернути увагу на те, що відпустка без збереження заробітної плати надається за бажанням працівника, тобто роботодавець не має права відправити вас у таку відпустку без вашої заяви.
Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за телефоном: (03656) 2-10-08, (з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua. 
Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Людмила Юхимчук,
помічник юриста сектору «Дубенське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора