A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Дата: 15.02.2022 14:58
Кількість переглядів: 167

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).

Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з грудня 1979 року до лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.

Війна тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв. Під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, - наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник. За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад п’ятнадцять тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих. Зараз в Україні – понад сто п’ятдесят тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад шість тисяч є інвалідами. Багато наших односельців, які пройшли війну в Афганістані, розкидані по Україні і за кордоном, на сьогоднішній день проживають на території громади - В’ячеслав Васильович Свінтозельський (с. Миколаївка), Ярослав Володимирович Маркович (с. Повча), Василь Володимирович Кравчук (с. Пирятин).

Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

Окрім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками миротворчих місій під егідою ООН, НАТО та інших міжнародних організацій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року понад 44 тисячі військовослужбовців ЗСУ взяли участь у 27 міжнародних операціях та місіях у різних регіонах планети.

Ми пам'ятаємо і завжди пам'ятатимемо про кожного нашого загиблого співвітчизника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора