A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Якщо маєте податковий борг, Вам можуть обмежити виїзд за кордон

Дата: 18.11.2021 09:53
Кількість переглядів: 392

На Рівненщині чимало суб’єктів господарювання та громадян мають заборгованість перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів, що контролюються податковими органами. Зокрема, юридичні особи боргують бюджету 524,0 млн грн, а фізичні особи – 134,6 млн гривень.

Як наголошує заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, наявність податкового боргу  призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. Але не всі платники податків усвідомлюють,  або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Відносно боржників податківцями можуть вживатись відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

На жаль, податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. Фізичні особи або посадові особи юрособи-боржника (директор, головний бухгалтер) можуть отримати ще й заборону на виїзд за межі України. Адже, використовуючи своє право, податкові органи звертаються до органів державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржників за кордон.

Так, Законом України «Про  порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому

виконанню в порядку, встановленому законом, до виконання  зобов’язань. Примусове виконання рішень  судів в Україні покладається на  державну виконавчу службу.

Це означає, що податковий борг може привести до заборони на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до державного виконавця. Підставами для цього є:

- судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізичної особи/ФОП/юридичної особи та його не виконали добровільно;

- ФОП/фізична особа не сплатили (посадова особа юридичної особи не здійснили дій для сплати) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання.

Податківці наголошують, що головна мета Служби - не просто стягнути наявний податковий борг чи обмежити виїзд боржника за кордон, а, насамперед, упередити появу боргу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань. А перевірити інформацію про наявність чи відсутність податкової заборгованості кожен може самостійно в електронному кабінеті платника на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/).

 

На Рівненщині дев’ять з десяти звітних документів платники податків подають в електронному вигляді

За підсумками січня-жовтня 2021 року Головним управлінням ДПС у Рівненській області було прийнято понад 370,6 тисячі звітних документів. З них майже 334,04 тисячі звітів, або 90 % від загальної кількості подано платниками податків за допомогою електронних сервісів.

Як зазначає в.о. начальника ГУ ДПС в області Віталій Чуй, громадяни та представники підприємництва  розуміють, що безконтактна взаємодія – комфортна і безпечна, що особливо актуально у період пандемії COVID-19. Крім того, електронний формат взаємодії з контролюючим органами зручний, не вимагає значних витрат часу та спеціальної підготовки. Маючи електронний цифровий підпис, який можна отримати у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, як фізична особа, так і суб’єкт господарювання може працювати в Електронному кабінеті, що розміщений на вебпорталі ДПС. 

 

# Одноразове декларування: яким чином декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування, у разі наявності у нього коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

 Відповідно до п.п. «г» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) перебувають у готівковій формі.

Разом з тим, п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання Декларації.

Декларант з метою забезпечення виконання положень п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.

Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання Декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора