A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Щодо порядку вклеювання фотографії до паспорту громадянина України

Дата: 12.11.2021 09:33
Кількість переглядів: 470

Вклеювання фото в паспорті є обовязковим в 25 і 45 років. Це повязано з тим, що з віком змінюються риси обличчя і буває проблематично впізнати людину через 10 років. У даній статті розглянемо наслідки невклеювання фотографії, де це можна зробити, а також як проходить сама процедура.

Вимога про обовязкове вклеювання фотографії в паспорт при досягненні 25-ти і 45-ти років діє починаючи з 1992 року. Якщо ж у належний термін цього не зробити, то паспорт вважається недійсним, що несе за собою неможливість використовувати його в наступних ситуаціях:

  • фінансові операції в банках;

  • взаємодія з кредитними організаціями;

  • звернення в державні організації

  • участь у виборах тощо.

Також в разі недійсності документа неможливо оформити будь-яку довіреність або продати/купити майно шляхом укладання договору купівлі-продажу. Варто запамятати, що при здійсненні будь-якої угоди з простроченим паспортом, вона є недійсною.

У виняткових випадках така необачність може спричинити за собою затримання співробітниками поліції для зясування обставин. Відповідно до ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення проживання громадян без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом тягнуть за собою попередження, а у випадку вчинення вищевказаних дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за дані порушення, можливе накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн).

 

Які потрібні документи і як проходить процедура

Процедура вклеювання фотокарток до паспорту при досягненні 25 та 45-річного віку здійснюється відповідно до пунктів 12, 15, 18 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-ХII.

Для вклеювання нової фотографії не потрібен великий перелік документів:

  • два фото 3,5 × 4,5 см.;

  • заява, заповнене на місці;

  • паспорт громадянина України.

Якщо зявилися законні підстави для заміни фотографії, необхідно звернутися в до відділу Державної міграційної служби України або до Центру надання адміністративних послуг за місцем проживання власника паспорта. Підставами є досягнення віку 25 або 45 років. Якщо особа не має прописки, необхідно йти до відділу за місцем проживання або за місцем останньої реєстрації.

При написанні заяви варто розуміти, що відмовити в наданні послуги можуть лише з кількох причин:

  • особі не виповнилося 25 або 45 років;

  • особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення й видачі паспорта зразка 1994 року (наприклад, недостатня кількість фотографій);

  • особа звернулася пізніше, ніж через місяць після досягнення 25- або 45-річного віку, та не надала відповідне рішення суду згідно із законодавством.

Згідно п. 12 Положення про паспорт громадянина України, обробити заяву і вклеїти фото повинні в пятиденний термін.

 

Отримання ID-картки замість заміни фото

Паспорти нового зразка оформляють підрозділи Державної міграційної служби України або Центри надання адміністративних послуг. Оформлення і видача першої ID-карти відбувається за місцем реєстрації. Надалі всі додаткові послуги можна буде отримати в будь-якому іншому підрозділі за місцем звернення.

З 1 листопада 2018 року Кабінетом Міністрів внесено зміни в порядок оформлення ID-карти, згідно з яким при досягненні віку 25 і 45 років особа може за бажанням обміняти свій старий паспорт-книжечку на нову ID-карту.

Важливо! Якщо протягом місяця після настання відповідного віку особа не звернулася для заміни фотографії, то документ вважається недійсним і підлягає заміні на ID-карту в обовязковому порядку.

Для отримання пластикової карти необхідний наступний перелік документів:

  • старий паспорт;

  • квитанція про оплату збору;

  • додаткова інформація для внесення на чіп (ідентифікаційний код, свідоцтва про шлюб та народження дітей тощо).

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 8.00 год. до 17.00 год. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора