A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

ЯК ОФОРМИТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС І ДЕ ЙОГО МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ

Дата: 21.10.2021 17:32
Кількість переглядів: 316

У наш час дуже багато державних послуг можна отримати в режимі онлайн, не виходячи з дому. Але при цьому, багато електронних онлайн-можливостей доступні тільки за наявності електронного цифрового підпису. Так, як зробити електронний підпис? Як отримати сертифікат електронного цифрового підпису? Де можна отримати електронний цифровий підпис? Навіщо потрібен електронний підпис?

Що таке електронний цифровий підпис і як його отримати

Якщо простими словами, то кваліфікований електронний підпис – це набір криптографічних даних за допомогою яких людина може підписувати електронні документи. Електронний підпис має вигляд окремого файлу. Підставою для такого підпису є спеціальний сертифікат ключа. За юридичною силою, документи підписані таким підписом такі ж, як і документи підписані вручну письмовим способом. Такий електронний підпис можна використовувати не тільки як інструмент підписання документа, а й як засіб ідентифікації особи при вході на деякі офіційні веб-портали або замовленні державних послуг онлайн. З плюсів електронного підпису, це, як мінімум, то, що він економить Ваш час і папір, не потрібно стояти в черзі в різних державних органах і установах, а можна зробити ті чи інші завдання онлайн.

Як оформити електронний підпис

Згідно Закону України «Про електронні довірчі послуги» послуги з видачі сертифіката ключа на електронний підпис називаються електронними довірчими послугами. Міністерство цифрової трансформації України на своєму сайті зобов’язане публікувати актуальний список суб’єктів, які можуть надавати такі послуги. З таким списком станом на сьогодні, можна ознайомитися за наступним посиланням: https://czo.gov.ua/ca-registry.

Для оформлення електронного підпису фізичній особі необхідно звернутися в один з вказаних у вищезазначеному посиланні суб’єктів і подати такі документи:

• копія паспорта (оригінал потрібно пред’явити);

• копія ідентифікованого коду (оригінал потрібно пред’явити);

• заповнена реєстраційна картка.

Термін дії сертифіката ключа на підпис від 1 до 2 років (точний термін вказує конкретний представник послуг). По закінченню терміну дії підпису можна продовжити. Якщо паспортні дані, місце проживання не змінилися і якщо ніяких проблем з ключем не було, то це можна зробити дистанційно.

За видачу сертифіката на електронний підпис представники довірчих послуг можуть стягувати плату. Щоб дізнатися, чи потрібно платити гроші у того чи іншого суб’єкта, зайдіть на сайт конкретного представника і прочитайте порядок надання їм довірчих послуг.

Звертаємо увагу, що в центрах Державної податкової служби (ДПС), Міністерства внутрішніх справ, Приватбанку оформити електронний підпис можна безкоштовно. Що стосується інших суб’єктів, то ціна надання послуг з видачі електронного підпису приблизно становить близько 100-200 гривень.

Представники електронних довірчих послуг можуть видавати кваліфікований електронний підпис на:

• звичайну флешку або диск типу CD / DVD;

• захищеному носії особистих ключів;

• на сім-карту людини – в разі отримання послуги Mobile ID.

По завершенню процедури формування сертифікатів заявнику надаються:

• кваліфіковані сертифікати в електронному вигляді, за бажанням заявника, записані на окремий електронний носій інформації;

• засоби кваліфікованого електронного підпису або печатки (розміщені на офіційному сайті суб’єкта надання послуг);

• кваліфіковані сертифікати в роздрукованому вигляді (на вимогу заявника).

Де і як використовувати електронний підпис

Використовувати електронний підпис можна на досить великій кількості різних реєстрів і порталів. Ось деякі онлайн можливості, що відкриваються разом з отриманням електронного підпису:

• оформлення соціальних допомог (таких як допомога при народженні дитини, субсидії, допомога на дітей ФОП на час карантину);

• отримання довідки про несудимість через електронні сервіси МВС;

• отримання онлайн витяг з реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

• замовлення із земельного кадастру витягу про нормативну грошову оцінку землі;

• подання електронних декларацій про відходи через сайт Міністерства екології та природних ресурсів;

• подання електронних декларацій на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції;

• онлайн оформлення документів і участь в державних закупівлях (тендерах) на системі «Prozorro» або електронному майданчику «Державні закупівлі.Онлайн» та інших;

• можливість онлайн зареєструвати територіальну громаду на спеціальному сервісі;

• подання заявки на видачу патенту на винахід або свідоцтва на знак для товарів і послуг;

• реєстрація на веб-порталі Пенсійного фонду з метою отримання електронних послуг, які він надає;

• реєстрація в електронному кабінету платника податків, після чого виникає можливість подавати звітність та сплачувати податки онлайн;

• підписання договорів та інших документів в електронній формі тощо.

Зверніть увагу! Особа повинна забезпечувати конфіденційність електронного підпису. Категорично заборонено передавати свій ключ для використання підпису іншими особами, інакше він буде недійсним.

Як підписати документ за допомогою електронного цифрового підпису

Для підпису електронного документа необхідно перейти на спеціальний сервіс офіційного сайту Міністерства цифровий трансформації України за наступним посиланням: https://czo.gov.ua/sign. Тут же потрібно буде завантажити файл з ключем і вказати тип файлу, ввести пароль, вибрати суб’єкта, в якого отримували електронний підпис. Крім цього, внизу веб-сторінки можна відкрити покрокову інструкцію про те, як зробити електронний цифровий підпис на документі.

Додатково повідомляємо, що при виникненні додаткових запитань та необхідності більш детальних роз’яснень законодавства, Ви маєте можливість зателефонувати за номерами телефонів: (03656) 2-10-08, (098) 815-07-37, (099) 938-25-83 з понеділка по п’ятницю з 08.00 год. до 17.00 год., оскільки на період запровадження карантину з метою протидії поширенню коронавірусу COVID-19 в Україні прийом громадян здійснюється в телефонному режимі. Адреса відділу «Дубенське бюро правової допомоги» для листування: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, каб. 212, 213, електронна пошта: dubenske@legalaid.rv.ua.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0 800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

Анатолій Андріюк,

начальник відділу «Дубенське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора