A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 21.10.2021 17:32
Кількість переглядів: 320

Рівненщина: заборгованість з єдиного внеску зменшилася на  понад 17 мільйонів гривень

 

Станом на початок жовтня поточного року на Рівненщині налічується 6,5 тисяч боржників зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування, які заборгували 136,5 млн грн цього платежу.

За словами заступника начальника ГУ ДПС у Рівненській області Владислава Грабового, загалом мають борг з єдиного внеску як юридичні, так і фізичні особи – підприємці, але  левову частку, а це 5,6 тисяч осіб, складають фізичні особи-підприємці – вони боргують 84,1 млн гривень. Однак, порівняно з початком  року, недоїмка з єдиного внеску зменшилася на  17,1 млн гривень.

Як зазначає посадовець, завдяки заходам стягнення зменшено заборгованість роботодавців зі сплати ЄСВ перед Пенсійним фондом на суму 31,9 млн грн, з них державною виконавчою службою – 9,1 млн гривень.

Владислав Грабовий наголошує: єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Платникам, які допустили виникнення заборгованості з ЄВ, податковою службою надсилається вимога щодо необхідності її сплати. Якщо платник не закриє борг протягом 10 днів, така вимога надсилається до Казначейства чи Державної виконавчої служби, яка й відкриває виконавчі провадження та, відповідно, може накладати арешт на майно і рахунки платника, чи встановлювати заборону на виїзд закордон. Крім того, заборгованість з єдиного внеску не має терміну давності, а отже борг в будь-якому випадку доведеться погасити, а ще сплатити штрафні санкції та пеню.

Тож податківці радять платникам податків не допускати виникнення недоїмки та справно сплачувати єдиний внесок.

Звертаємо увагу, юридичні особи та фізичні особи-підприємці мають можливість переконатися про відсутність податкового боргу або, навпаки, дізнатися про його наявність з інформації, яка розміщена на вебпорталі ДПС.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Щодо термінів нарахування і сплати податкових зобов’язань з рентної плати за  користування радіочастотним ресурсом України та за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами за вересень 2021 року

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що порядок справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами визначено статтями 254, 2561 та 257 Податкового кодексу України.

Базовий податковий (звітний) період для вказаних платежів дорівнює  календарному місяцю. Відповідно платники рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, подають до контролюючих органів за місцем податкової реєстрації податкову декларацію з рентної плати із відповідним додатком.

Сума податкових зобов’язань, яка визначена у податковій декларації за податковий (звітний) місяць, сплачується до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Оскільки граничний термін сплати податкових зобов’язань за вересень 2021 року припадає на 01 листопада поточного року, з метою рівномірного податкового навантаження рекомендуємо платникам податків сплатити податкові зобов’язання з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, які нараховані за вересень 2021 року,  не пізніше 29 жовтня 2021 року.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

дноразове добровільне декларування

Як декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування, у разі наявності у нього коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі

 

Відповідно до п.п. «г» п. 5 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами декларування не можуть бути, зокрема, кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) перебувають у готівковій формі.
Разом з тим, п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання Декларації.
Декларант з метою забезпечення виконання положень п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ звертається до банку для відкриття спеціального рахунку. Порядок відкриття, закриття, зарахування коштів на спеціальний рахунок і здійснення контролю за операціями за таким рахунком встановлюються Національним банком України.
Таким чином, декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання Декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Більше про одноразове добровільне декларування – за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Як  новоствореними ФОП – платниками єдиного податку першої та другої груп обчислити суму єдиного внеску


Фізична особа – підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання першої чи другої групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).
У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464), та не менше за розмір мінімального страхового внеску.
З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені фізичні особи – підприємці, віднесені до платників єдиного податку першої та другої груп, нараховують єдиний внесок у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Детальніше – в ЗІР (https://zir.tax.gov.ua/ ), категорія питання 201.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора