A A A K K K
для людей із порушенням зору
Повчанська громада
Рівненська область, Дубенський район

Податкова інформує

Дата: 26.05.2021 09:26
Кількість переглядів: 350

Малий бізнес Рівненщини перерахував до місцевого бюджету понад 275 млн. грн. єдиного податку

 

Упродовж січня-квітня 2021 року платники Рівненської області, що обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, перерахували на потреби місцевих громад 275 млн. грн. єдиного податку. Про це повідомив  начальник ГУ ДПС у Рівненській області Віталій Чуй. Він наголошує, що проти минулого року загальна сума перерахованого єдиного податку зросла на 14,5 відсотка. Відтак, за рахунок приросту цього податку, місцеві громади отримали коштів на 35,4 млн. грн.  більше, ніж за чотири місяці минулого року.

У розрізі платників єдиного податку, як завжди, попереду фізичні особи. За звітний період вони перерахували близько 77% від загальної суми або понад 211,4   млн. грн., юридичні особи-спрощенці сплатили 38,9 млн. грн., решта суми надійшла від платників єдиного податку  4 групи (25,9 мільйонів гривень).

Віталій Чуй зазначив, що  єдиний податок зараховується до місцевих бюджетів, а  отже платники, які його сплачують, спрямовують кошти на розвиток свого регіону, забезпечуючи цим вчасне фінансування органами місцевого самоврядування регіональних програм та виконання зобов’язань місцевої влади перед своїми мешканцями.

 

Легалізація праці – запорука гідного життя

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу жителів області, що згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним перевага. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема.

Як свідчать проведені перевірки, чимало роботодавців малого та середнього бізнесу, сільгоспвиробники, фермерські господарста   не укладають трудові договори з найманими працівниками щоб мінімізувати витрати та отримати максимальні прибутки.

Тому, вкотре нагадуємо громадянам, що виплачуючи заробітну плату  неофіційно в «конвертах» роботодавець позбавляє свого працівника на основну та додаткову відпустки, на оплату лікарняного, на дотримання встановленої законодавством  норми тривалості робочого часу, на допомогу по безробіттю, на гарантії за колективним договором, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та на пенсійне забезпечення. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики пов’язані з захистом своїх трудових прав  та соціальним захистом  у разі скрутних життєвих обставин.

Крім того, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери та розвитку інфраструктури громади.

Тож звертаємось до  роботодавців зробити крок назустріч суспільству і громадам – легалізувати найманих працівників та відмовитись від  зарплати в «конвертах», що дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку.

 

Платні медичні послуги = використання РРО/ПРРО

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 01.01.2021 року набрав чинності розділ І Закону України від 01.12.2020 року № 1017-ІХ, «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцями (споживачами) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким внесені зміни до п. 61 підрозділу 10 розділу XX «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України. Даними змінами передбачено, що платні послуги у сфері охорони здоров’я з початку 2021 року повинні надаватись фізичними особами – підприємцями, у тому числі і платниками єдиного податку,  виключно із застосуванням РРО.

Перелік платних послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати фізичні особи - підприємці визначено Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010. Розділ за кодом 86 «Охорона здоров’я» поділяється на групи: 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Зазначений розділ включає лікарні широкого профілю та спеціалізовані лікарні короткочасного або тривалого перебування пацієнтів, санаторії, профілакторії, будинки для людей похилого віку з медичним обслуговуванням, психіатричні лікарні, установи для осіб з розумовими вадами, реабілітаційні центри, лепрозорії та інші установи охорони здоров’я, що мають необхідну матеріальну базу та проводять діагностичне та медичне лікування пацієнтів, які страждають різними захворюваннями. Також до цього розділу відносяться медичні консультації та лікування в області загальної та спеціалізованої медицини як лікарями загального напряму, так і медичними спеціалістами та хірургами; стоматологічні послуги загального та спеціалізованого характеру, послуги ортодонтів.

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання можуть скористатись банером «Програмні РРО» на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, де можна знайти найактуальнішу інформацію, нормативні акти, роз’яснення, відеоуроки щодо використання програмних РРО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора